www.vasemberke.hu Fémszobrászat, aminek csak a képzeleted szab határt

Magamról

Kádár Krisztián
fémszobrász, a „Vasemberke” megalkotója.

Budapesti születésű vagyok, de Gyöngyösön élek.1997-ben kerültem először kapcsolatba a fémekkel és azok megmunkálásával.Már ekkor is foglalkoztattak az egyedi, különleges dolgok, azok kitalálása, megalkotása. 2000-ben szüleim Spanyolországból egy hasonló fémszobrocskát hoztak, melyet egy helyi idős ember az utcán készített. Ennek hatására kezdtem el bontogatni a szárnyaimat. Megszülettek az első alkotások, amelyeket barátoknak, rokonoknak készítettem ajándékba. Az évek során sok átalakuláson, finomításon estek keresztül a szobrocskák, mire elérték mai, letisztult formájukat.

Közel 3 éven keresztül voltam tagja a Gyöngyösi Salsa Csoportnak. Hagyományos rendezvényükön, a Karácsonyi Vacsoraesten mindig kiemelt helyet kaptak a táncos Vasemberkék, mint tombolanyeremények. Tőlük kaptam meg az első lendületet, hogy foglalkozhatnék ezzel komolyabban is, mert sokan keresik az egyedi, személyre szabott ajándékokat. Így jött létre 2013-ban a Facebook profil, majd ezt követően a hivatalos honlap is, míg el nem jutottunk az első kiállításig 2015. októberében.

Számomra nagy öröm látni, mikor a megrendelők kézhez kapják az elképzelésük alapján készített alkotást és nagy mosollyal konstatálják: „Pont ilyenre gondoltam!” Ez mindig erőt ad és előrevisz, hiszen azt mutatja, hogy jó úton járok. Alkotásaimnál törekszem a tökéletességre, a biztonságra és az időtállóságra, hogy ezáltal egy örök emlékben részesüljön az, aki ajándékba kapja a „Vasemberkét”.

Rudolf Steiner idézete tökéletesen összegzi ezt:”A művészet arra hivatott, hogy a múlandó hasonlatot átitassa az örökkévalóság üzenetével.”